27 Şubat 2013 Çarşamba

FINDIKLI VE KESTANELİ PASTA

Kestane seviyorsanız, kestaneleri kullanarak muhteşem tatlara ulaşablirsiniz. Kestane, krokan, fındık, ceviz, çikolata birbirlerine çok yakışır. Elinizin altında kestane şekerleri varsa hemen değerlendirin. Zevkinize göre benzer şekilde uygulamalar yapabilirsiniz.
Pasta için pişirdiğim kek her zaman tercih ettiğim pandispanya. Kreması da doğaçlama evdeki malzemelerin birleşiminden oluştu. Üzerinin süslemesi sizin zevkinize kalmış.




MALZEMELER
  • 4 adet orta boy yumurta
  • 3,5 Türk kahve fincanı toz şeker
  • 1/2 Türk kahve fincanı eritilmiş tereyağ
  • 4 Türk kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Pandispanyayı Islatmak için:
  • 2 adet mandalina suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker

Süslemesi İçin:
  • 22 adet kestane şekeri
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık
  • 1 çay bardağı parça çikolata veya damla çikolata
  • Bir miktar süsleme incisi ve çikolatası
Krema İçin:
  • 1 paket vanilyalı dolgu kreması
  • 2 aida çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket toz kremşanti
  • 1 su bardağı süt

YAPILIŞI
  1. Pandispanya için bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı ve un, kabartma tozu, vanilya gibi malzemeler elenerek kullanılmalıdır.
  2. Pandispanya için, yumurta ve şekeri kabarıp beyazlayıncaya kadar mikser ile çırpın.
  3. Tereyağını ekleyin. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tahta kaşık ile karıştırın.
  4. Yağlanmış ve unlanmış 22 veya 24 cm. çapındaki kalıba dökün.
  5. Önceden ısıtılmış 175 C'deki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Gerekirse kürdan testi yapın.
  6. Pandispanya piştikten sonra kalıptan alın.
  7. Üst kısmındaki kabuğu incecik kesin ve pandispanyayı enine 2 parçaya ayırın.
  8. Mandalina suyu ve şekeri karıştırın.
  9. Pandispanyanın ara yüzünü ve üzerini ıslatın.
  10. Fındıkları kavurup bıçak ile iri kıyın.  
  11. Krema için, dolgu kremasını soğuk süt ile çırpın.
  12. Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyin, tekrar karışıncaya kadar çırpın. Buzdolabında bekletin.
  13. Kremşantiyi de 1 su bardağı soğuk süt ile çırpın. Buzdolabında bekletin.
  14. Pastayı oluşturmak için, pandispanyanın tabanına bir ince tabaka kremşanti sürün. Üzerine kremanın yarısını dökün. Üzerine kestane şekerlerinin yarısını iri parçalar halinde serpin. Fındıkların yarısını ve çikolatayı da serpin. 
  15. Üst parçanın ara kata gelecek kısmına da incecik kremşanti sürüp, üzerine kapatın.
  16. Pastanın kenarına da bıçak ile incecik tabaka kremşanti sürün.
  17. Kalan kremayı pastanın üzerine ve kenarlarına sürün. Orta kısmına bütün halde olan kestane şekerlerini yerleştirin. Aralara fındık ekeleyin.
  18. Sıkma torbasına kremşantiyi dökün. Kremanın üzerine yıldız uç ile çiçekler şeklinde sıkın.  
  19. En son inciler, dekor çikolatalar, kartaneleri ile üstünü ve kenarları süsleyin. 
  20. Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra servis yapın.







YOĞURTLU (FISTIKLI) KÖFTE


Adana'nın çeşitli köftelerinden birisi de yoğurtlu köftedir. Yoğurtlu Köfte'ye kürt köftesi veya fellah köftesi de deniliyor. Annem bu köftenin uzmanı olarak usulünce yapar. Ben de nacizane yapabildiğim kadarı ile ortaya çıkan lezzeti yiyenler beğendi. Tarifi de tarafımdan buraya eklendi.

Yoğurtlu köftenin yanına turp çok yakışır.

MALZEMELER
  • 500 gr. ince köftelik bulgur (koyu renk Karakılçık cinsi)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Bulguru ıslatacak kadar su ve ayrıca yoğurmak için su
  • 1-2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 adet yumurta
  • 4-5 avuç un
  • Tuz
  • Haşlamak için 4-5 adet limontuzu

Yoğurtlu Sos İçin:
  • 1 kutu süzme yoğurt (750 gr. Sütaş)
  • 1/2 su bardağı su
  • 3 kaşık yoğurt
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz

Domatesli Sos İçin:
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı acı kırmızı pulbiber
  • 1/2 çay bardağı tereyağ
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz

Üzeri İçin:
  • 1/2 çay bardağı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
İstenirse kavrulmuş dolmalık fıstık veya yerfıstığı

YAPILIŞI
  1. Yumurta ve un dışındakiler karıştırılır üzeri kapatılır ve bulgurun şişmesi için 15- 20 dk. bekletilir.
  2. bulgur şiştikten sonra alabildiği kadar su eklenerek yavaş yavaş yoğurulmaya başlanır. Bulgurun kaynaşması sağlanır.
  3. Yumurta eklenir. Karıştırdıktan sonra un eklenir. Elin aldığı kıvama göre su ve un eklenerek yoğurulur. Macun gibi bir hamur yapılır.
  4. El ıslatılarak hamurdan iki nohut büyüklüğünde bir parça alınır. İki parmak ve avuç arasında sıkılarak yerfıstığı görünümü gibi şekil verilir. Su ile ıslatılmış tepsiye dizilir.
  5. Hazırlanan hamur köfteler haşlanıncaya kadar buzdolabında tutulur. 
  6. Geniş bir tencerede suyu kaynatılır. İçine tuz ve limontuzu atılır. Bir kaç taşım kaynattıktan sonra köfteleri suyun içine rahat salabilmek için kaynayan sudan bir kaç kepçe köftelerin üzerine dökülür. Suyun yardımı ile kaynayan su dolu tencereye köfteler dökülür.
  7. Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiş demektir. Yine de pişme derecesi tadılıp kontrol edilir.
  8. Köftelerin suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp, köfteler süzgeçte süzülür.
  9. Yoğurtlu Sos için, süzme yoğurt 1/2 su bardağı su ile açılır. Normal yoğurt eklenir.
  10. Sarımsak, kuru nane ve tuz eklenip karıştırılır. Oda sıcaklığında tutulur. Hatta biraz ılık yer tercih edilir.
  11. Köftenin sıcak suyu, yoğurtlu sos hızlı karıştırılarak yavaş yavaş eklenir.
  12. Süzülen köfteler soğumadan yoğurtlu sosun içine karıştırıp servis tabağına yerleştirilir.
  13. 1/2 çay bardağı tereyağında ocakta kızdırılır. Kuru nane, kırmızı pul biber içine atılır, ocaktan alınır ve bekletmeden kullanılır.
  14. Yoğurtlu köftenin üzerine önce domates sosu, sonra tereyağındaki kurunane-pulbiber ve en son kavrulan fıstıklar dökülerek sunulur.

Domates Sos:
  1. Tereyağ ve sıvıyağda rendelenmiş domatesler suyu azalıncaya kadar sotelenir.
  2. İçine kırmızı pulbiberler ve tuz eklenir. Biraz açılması için bekletilir ve ocaktan alınır.
  3. Yoğurtlu köftenin üzerine dökülür.

*Sade seviyorsanız domates sosu yapmadan sadece tereyağında kurunane ve kırmızı pulbiber sosunu hazırlayıp kullanabilirsiniz.




25 Şubat 2013 Pazartesi

TEPSİDE CİĞER KAVURMA

Ciğer tarifi annemden. Unutmaya yüz tutmuş bir Adana Yemeği.
















MALZEMELER
  • 1 adet kuzu ciğer
  • 1 adet kuzu akciğer
  • 1 adet kuzu yürek
Eğer kuzu akciğer ve kuzu yürek kullanmak istemezseniz 3 adet kuzu ciğeri kullanabilirsiniz.
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 4 baş sarımsak (dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tatlı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı acı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 100 gr. tereyağ
  • 4 adet domates
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 demet maydanoz

YAPILIŞI
  1. Ciğerleri ve yüreği külbastı gibi uzun doğrayın; yıkayın ve süzgeçte bekletin.
  2. Geniş bir tepsiye ciğerleri alın. Üzerine zeytinyağ, dövülmüş sarımsak, kimyon, tatlı pulbiber, acı pulbiber, karabiber, tuz ve 1 su bardağı su dökün. Üzerini bir kapak ile kapatarak kısık ateşte ciğerler iyice pişinceye kadar pişirin. Ciğerler suyunu çekip yağında kalmalıdır.
  3. Ciğerler pişince tereyağını ekleyin ve ciğerleri kavurun.  
  4. Ciğerleri tepsinin ortasından tepsinin kenarlarına alın ve tepsinin ortasına 2 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin ve biberleri kızartıp tepsinin kenarına alın.
  5. Domatesleri de kalan yağda biraz kızartıp kenara alın.
  6. Kızartma işlemi bitince ciğerler yeniden ortaya alın.
  7. Kızaran biberleri ciğerlerin üzerine yerleştirin.
  8. Domatesleri de aralarına dizin.
  9. Maydanozları çok iri parçalar halinde üzerlerine serpin.
  10. Servisten 15-20 dk. önce üzeri kapalı olarak çok kısık ateşte ciğerleri demlendirin. 
  11. Ocaktan alıp bekletmeden servis yapın. 







TURUNÇ REÇELİ

Bu yıl ''Nisan'da Adana'da'' projesiyle Portakal Çiçeği'nden yola çıkarak Adana'nın güzellikleri tanıtılılacak. Adana'nın tanıtımına portakal çiçeğinin meyvesi, turunçgillerden yapılabilecek tarifler vererek katkıda bulunmak istiyorum. İlk tarifim turunç reçeli. Turunç reçeli tarifi bütün turunçgillere (portakal, mandalina, greyfurt...) uygulanabilir. 
(Daha önce greyfurt reçeli tarifini vermiştim.)
Turunçun kabuğunu kıvrık veya çubuk şeklinde yapabilirsiniz. Turuncu bütün halinde içi ile birlikte ikiye keserek de yapabilirsiniz. 


 Turunç kabuklarının kalınlaşması için ocak ayı sonu veya şubat ortası arasında reçelin yapılması uygundur.






MALZEMELER
  • 6 -7 adet turunç 
  • 1 kg. şeker
  • 1,5 lt. su
  • 1/2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI
  1. Turunçların dışını rendenin ince tarafı ile hafif rendeleyin.
  2. Her bir turunç kabuğunu boyuna 6 veya 7 parçaya kesin.
  3. herbir parçanın içinde fazla beyaz kısmı varsa alın. 
  4. Kıvırarak iğne yardımı ile ipe dizin. 
  5. Bütün kabukları dizdikten sonra şekil alması için 1 gün açıkta bekletin.
  6. Ertesi gün su dolu bir tencerede 1-2 taşım kaynatın. Suyunu süzün. İyice yıkayın ve soğuk suya ıslayın.
  7. Sabah-akşam kabukların suyunu değiştirin. 5-6 gün sonra kabukların acısı gider, tatlanır. Tatlandığını anlamak için kabuktan küçük bir parça kesin. Ağzınıza alın ve çiğneyin. Acı tat hissetmiyorsanız tatlanmıştır. Hafif bir acılık varsa piştikten sonra daha belirginleşir. O yüzden tatlanması için sabırla bekleyin.
  8. Ölçülü suyu ve şekeri 5-10 dk. ocakta kaynatın. Kabukların fazla suyunu elinizle sıkın ve şurubun içine atın.
  9. Yaklaşık 1 saat kadar ocakta kısık ateşte kaynatın. Kıvama gelmeden önce limon tuzunu ekleyin. 
  10. 5-10 dk. daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  11. Reçel soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ve saklayın.

Yarım turunç şeklinde yapacaksanız, 
  1. Turunçların kabuklarını biraz rendeledikten sonra enine ikiye kesin.
  2. Turunçların çekirdeklerini dikkatlice çıkartın. Suyunu biraz sıkın. 
  3. Bir taşım kaynatıp, sabah-akşam suyunu değişin. 8-9-10 no' daki gibi pişirin. 
  4. 10 adet turunç için 1kg. şeker, 1,3 lt. su kullanın.


**Kıvamı için şurubundan bir kaseye 1 tatlı kaşığı kadar koyun. Soğuyunca kıvamı sulu ise biraz kaynatın. Katı ise biraz su ekleyip kaynatın.









23 Şubat 2013 Cumartesi

AYVA TATLISI

Kendi kendine sessiz sedasız pişen sağlıklı meyve tatlıları kutarıcım olmuştur. Pişince pembe -kırmızı göz alıcı renge bürünen gizemli meyve ayva hafif tatlı sevenlerin değişmez tercihidir. Soyduktan sonra pişirmesi çok kolay.
  

MALZEMELER
  • 4 adet orta boy ayva
  • 12 kahve fincanı toz şeker (şeker miktarını azaltabilirsiniz)
  • Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
Üzeri İçin:
  • Antep fıstığı, ceviz veya fındık
  • Kaymak

Buradaki ölçü Türk kahve fincanıdır.

YAPILIŞI
  1. Ayvaları soyun. Boyuna iki parçaya kesin.
  2. Ayvaların çekirdeklerini ve sert kısımlarını bıçak ile oyup çıkartın. Çekirdek ve sert kısımları atmayın, rengi ve jölelenmesi için kullanacağız.
  3. Yayvan bir tencereye oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde  ayvaları, bir kaç parça çekirdeklerini ve her parçanın ortasına 1,5 kahve fincanı toz şeker dökün (toplam 12 kahve fincanı).  
  4. Ayvaların yarısını az geçecek kadar su ekleyin. Kullanmayı istiyorsanız kırmızı gıda boyası ekleyin. Kırmızı rengi sevdiğimden kullanıyorum.
  5. Ayvaları önce yumuşaması için kapalı pişirin. İlk başta pişerken arada alt üst edin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yumuşamaya başlayınca çevirmeyin, parçalanabilir. Ayvanın çanak kısımları yukarda kalsın. Yumuşadıktan sonra kapağını alın, açık pişmeye devam etsin.
  6. Suyu katılaşmaya ve ayvalar yumuşayıp kıvama gelince ocaktan alın. İçinden çekirdeklerini alın. Soğuyunca suyu jöle gibi bir hal alacaktır. 
  7. İyice soğuduktan sonra ayvaları servis tabağına alın. Ortalarına jölelenmiş suyunu doldurun. 
  8. İsteğinize göre üzerine kaymak ve fıstık ekeleyip servis yapın.







21 Şubat 2013 Perşembe

UN KURABİYESİ

Çocukluğumun un kurabiyesini ustasının tarifi ile sizlerle paylaşıyorum. Mis gibi un kokulu üzeri pudra şekerli, kıtır, nefis, unutulmaz bir tat. Çabucak ve kolay yapılabilecek bir kurabiye. Malzemeler her evde bulunan cinsten un, şeker, yağ. Bir tek yapacağınız eliniz ile yoğurup tepsiye dizmek ve pişirmek, o kadar. 


MALZEMELER
  • 250 gr.  Bitkisel Susuz Yağ  (Evet veya Sunar)
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 6,5 çay bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat 
  • 1 paket vanilya
Üzeri İçin:
  • 3-4 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Yağ oda sıcaklığında olmalıdır.
  2. Bir karıştırma kabında yağı ve pudra şekerini aynı yönde elinizle karıştırın.
  3. Üzerine elenmiş un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ekleyin. Hep aynı yönde karıştırarak hamuru oluşturun. Un eklemeye başladığınızda dağılıyor gibi görünse de yoğurdukça hamur kaynaşacaktır. Gerekirse 1-2 kaşık un ekleyebilirsiniz.
  4. Hamuru 20-30 dk kadar buzdolabında dinlendirin.
  5. Hamuru uzun çubuklar yapıp bıçak ile küçük parçalar halinde kesin ve yağlanmış tepsiye dizin.
  6. Üzerini çatal ile hafif bastırarak boyuna çizgiler oluşturun.
  7. 175 C'de ısıtılmış fırında 18-20 dk. pişirin. Kurabiyeler pembeleşip beyaz kalmalıdır. 
  8. Sıcakken tepsiden almadan üzerine pudra şekeri eleyin.
  9. Soğuduktan sonra tabağına alın ve servis yapın.









20 Şubat 2013 Çarşamba

BULGURLU LAHANA SALATASI

Kuzenim yıllardır sağlığına özen gösterir ve sağlıklı beslenir. Adana'ya geldiğinde içi bol lahanalı, cıvıl cıvıl, rengarenk bir salata tarifi verdi. Lahanayı yemeklerde, turşularda, çorbalarda kullandım ama bugüne kadar salatada kullanmamıştım. Damak zevkine çok güvendiğim kuzenimin salata tarifini uyguladım. Ortaya çıkan salatayı tadanlar tadı kadar görünümünü de çok beğendiler ve tarifini söz verdiğim gibi bekletmeden yayınlayarak size de denemenizi öneriyorum.



MALZEMELER
  • 1/2 adet ince kıyılmış lahana
  • 1 çay bardağı pilavlık sarı bulgur
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet orta boy sert domates
  • 5 sap yeşil soğan
  • 1 demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kutu mısır
  • Karabiber
  • Tuz
  • Acı kırmızı biber
  • Nar ekşisi
  • Limon suyu
  • Zeytinyağ

YAPILIŞI
  1. Sarı bulguru 2 çay bardağı sıcak su ve 1/2 çay kaşığı tuz ile ıslayın. Kabarmasını için 20 dk.bekleyin. Sonra kalırsa fazla suyunu süzün.
  2. İnce kıyılmış lahanaları yumuşayıncaya kadar buharda pişirin.
  3. Kalan malzemeleri küçük küçük doğrayın.
  4. Lahana, bulgur ve doğradığınız malzemeleri karıştırın.
  5. Tuz, karabiber, acı kırmızı biber, nar ekşisi, limon suyunu, zeytinyağını ağız tadınıza göre arzu ettiğiniz miktarda ekleyin.
  6. Tabağına alıp bekletmeden servis yapın.  








19 Şubat 2013 Salı

KLASİK POĞAÇA

Yıllardır büyüklerimin yaptığı poğaçalar vardır. Mis gibi tereyağ kokulu. Tadı değişmez; zaten değişmesi istenmez. Büyüklerimin yaptığı özel tatlar benim için klasiktir. Her zaman kıtır, lezzetli, bayatlamayan ve biz küçükler tarafından aranan poğaçaları usulünce karıştırdım, pişirdim. Pişerken kokusuna dayanamayıp evdekiler tepsiden bir ikisini kaçırdı; neyse ki kalanını kurtarmayı başardım.



MALZEMELER
  • 1/2 su bardağı tereyağ
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ 
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • Tuz
  • 4 su bardağı un 

Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı veya bütün yumurta
  • Susam ve çörekotu

İçi İçin:
  • 300-350 gr. beyaz peynir

YAPILIŞI
  1. Tereyağını eritin. Zeytinyağ, tereyağ, yoğurt, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın.
  2. Unu azar azar ekleyin, karıştırın ve biraz yoğurun. Gerekirse 1-2 kaşık un ekleyin. Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olmalıdır.
  3. Hamurun üzerini streçle kaplayıp buzdolabında 20 dk. kadar dinlendirin.
  4. İçinde kullanmak için peyniri çatal ile ezin.
  5. Elinizle hamuru iri ceviz büyüklüğünde alın. İnceltin, içine 1 tatlı kaşığı dolusu peyniri koyun. Hamuru kapatıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
  6. Üzerine önce çırpılmış yumurta sarısı sürün, sonra susam ve çörekotu ekeleyin. 
  7. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
  8. 180 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk. üzeri kızarıncaya kadar tutun.
  9. Piştikten sonra 5 dk. bekledikten sonra tepsisinden beyaz kağıt üzerine alın.
  10. Soğudutan sonra tabağına yerleştirin ve servis yapın.
*Buradaki ölçüden 18 adet poğaça olur.








18 Şubat 2013 Pazartesi

YAĞSIZ ELMALI KEK

Çok pratik, yağsız, içi bol tarçınlı, elmalı bir kek. Çocuklar okuldan gelince atıştırabileceği türden ve hafif. Büyüklerin akşam sohbetlerinde çayın yanına yakışacak lezzette. Üstelik yağsız olunca kalorisi düşük, tatlı ihtiyacını karşılayabilecek elmalı keki elimizin altında bulunduralım.



MALZEMELER
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı şeker (2 kaşık eksiltebilirsiniz)
  • 1 su bardağı ceviz  (orta dövülmüş veya çekilmiş)
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 3 adet orta boy elma  (rendelenmiş)

YAPILIŞI
  1. Fırını 170 C'de ısıtın.
  2. Yumurtaları ve şekeri mikser ile beyazlayıp kabarıncaya kadar iyice çırpın. 
  3. Un, kabartma tozu, tarçın, vanilya ve dövülmüş cevizleri ekleyin; tahta kaşık ile karıştırın.
  4. En son rendelenmiş elmaları ekleyip karıştırın.
  5. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökün. 
  6. Isıtılmış fırında alt-üst konumda üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dk. pişirin.
  7. Keki fırından alıp biraz ılıyınca kalıbından alın. 
  8. İyice soğuduktan sonra servis yapın. 







17 Şubat 2013 Pazar

ZENCEFİL VE BAHARATLI ÇAY

Kış günlerinde sıcacık baharatlı içecekler bana çok iyi geliyor. Çaydanlığıma tane baharatları ve suyu dolduruyorum. Kanepeme yerleşip o mis gibi tarçın kokusunu almaya başlayınca da çayım kaynamıştır, demlenmeye bırakıyorum. Özellikle akşamları içtiğimde baharatlı çayların rahatlatıcı ve koruyucu etkisini daha baskın hissediyorum. Kur'an'da adı geçen tek baharat zencefilin gribe karşı koruyucu ve mideyi tedavi ettiği, çubuk tarçının şeker düzenleyicisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Çayı sadece baharatlar ile değil bazen ıhlamur ile bazen de şamşuka ile yapıyorum. Rabbim herşeyi doğada sunmuş, biz yeter ki kullanmasını bilelim; öyle değil mi?

Bu kez acil eylem planı dahilinde çabucak yapıldı. Kızıma çok iyi geldi. 
Gribe etkili bir çay.

MALZEMELER
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 2 parça kuru zencefil
  • 1 parça zerdeçal
  • 2 parça havlıcan 
  • 8 adet karanfil
  • 3 adet tane karabiber
  • 5-6 su bardağı su

YAPILIŞI
  1. Isıya dayanıklı bir cam çaydanlığa baharatları alın ve üzerine su doldurun. 
  2. Su kaynayınca altını kısın ve 5-6 dk. kaynamaya bırakın, sonra ocaktan alın.
  3. Üzerini bir havlu kapatıp çayı demlenmeye bırakın.
  4. 10 dk. sonra çayı için için.
  5. Tarçın çayın içinde kaldıkça çayın tadı tatlanacaktır.
  6. Çay kaldıkça tadı biraz keskinleşebilir. O durumda biraz sıcak su eklemesi yapın.
  7. Gün boyunca çayı içebilirsiniz.






16 Şubat 2013 Cumartesi

GRİP VİRÜSÜ VE DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI

Sesi çıkmıyor, midesi bulanıyor, boğazı yanıyor, burnu akıyor, silmekten burnu yara içinde. Bir misafir virüs hiç haber vermeden sessis sedasız geliverdi, kızımın enerjisini aldı. Kuzucuğum hasta. Üstelik çok yoğun bir dönemde bu gribe tutuldu. Halsiz, sessiz yatıyor. Ona iyi gelecek, ayağa kaldıracak bir şeyler yapıyorum...
Önce güzel bir çorba. Hani annelerimizin yaptıkları cinsten. Hafif, vitaminli enerji dolu bir çorba.
Sonra bir içecek. Ilık, ılık içilecek; içi kök zencefilli, çubuk tarçınlı, tane karabiberli. İçi ıhlamurlu, elma kabuklusunu da ayrıca kaynatıyorum.
Bu arada Beste'nin Dört Haramiler sirkesi yapılıyor. Korunmak için aile boyu kullanacağız.
Bir de yağsız, elmalı, hafif bir kek pişiriyorum.

Şehriye çorbası çoğu evde pişiyor. Benim için farkı bu yıl yaptığım konserve domatesleri çorbada kullanmam oldu. Şimdiye kadar konserve domates yapmadıysanız, sonbaharda yaz güneşli domatesleri depolayın, kış günlerinde içiniz rahat kullanın.




MALZEMELER
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı ev konservesi rende domates
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Limon suyu
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Tereyağı tencerede eritin. Üzerine unu dökün ve hafifçe sarartın.
  2. Ocaktan alın. Soğuyunca domates salçası, rende domates ve 3-4 su bardağı suyu üzerine dökün. Ocakta devamlı karıştırarak kaynatın. Tuzu ekleyin. 
  3. Kaynayınca tel şehriyeleri içine salın. Orta ateşte tel şehriyeler yumuşayıncaya kadar ocakta bırakın. Gerekirse sıcak su eklemesi yapın.
  4. Şehriyeler uzayıp yumuşayınca, üzerine kuru naneleri atın ve ocaktan alın.
  5. Karabiber ve limonsuyunu istediğiniz miktarda kullanın.
  6. Sıcak servis yapın.








15 Şubat 2013 Cuma

KAPUSKA

Lahananın kalorisi çok düşük olduğundan yemeklerimde tercih ediyorum. Çorba, sulu yemek, salata,...gibi her çeşidini uyguluyorum. İçinde B, C, E vitaminleri bulunan lahananın pek çok faydası vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudun toksinlerini atmaya yardımcı olur.  Bağırsakları çalıştırır, kabızlığa iyi gelir, idrar söktürür. Kansızlığa, astıma, şeker hastalığına faydalıdır.


Diyet uyguluyorsanız, kapuskayı 1 yemek kaşığı yağ ile pişirin. 
Eğer fazla kilolardan kurtulmayı da istiyorsanız, mucize sebze lahana ile beslenme programınızı yapmaya çalışın.

MALZEMELER
  • 1/2 lahana
  • 250 gr. kıyma
  • 1 çay bardağı zeytinyağ veya sıvıyağ
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kıymanın üzerine 1 kahve fincanı su dökün ve ocakta devamlı karıştırarak suyunu çekinceye kadar kavurun.
  2. Yağı ekleyin, 2 dk. kadar daha kavurun. Üzerine küçük doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun. 
  3. Küçük doğranmış yeşil biber ve kırmızı biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Salçayı ekleyin, biraz ezerek kavurun. 
  5. Küçük doğranmış domatesleri ve pul biberi ekleyin; kavurun.
  6. İnce kıyılmış ve yıkanmış lahanaları üzerine ekleyin; kısık ateşte lahanalar yumuşayıp suyunu verinceye kadar bırakın.
  7. Lahana suyunu verip biraz yumuşadıktan sonra üzerine yıkanmış, süzülmüş pirinçleri ve yeterince tuz ekleyin. Ayrıca üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin; kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısın.
  8. Lahanalar ve pirinçler tam pişmeden 5 dk. önce, üzerine sarımsakları sıkın ve limonsuyunu ekleyin.
  9. Birkaç taşım kaynadıktan ve yemek ile sarımsaklar bütünleştikten sonra üzerine kuru nane ve karabiber ekleyip, ocaktan alın.
  10. Kapuska 10-15 dk. dinlendikten sonra sıcak servis yapın.
  11. İsterseniz yanında yoğurt ve turşu ile sunun. 







14 Şubat 2013 Perşembe

FRAMBUAZ SOSLU İRMİKLİ GÜLLER

Kırmızı meyveli sosun içinde açan bembeyaz güller; aşk gülleri. Rengi çekici, tadı hafif, mayhoş meyveli sos eşliğinde unutulmaz etkili. İrmik ve süt birlikte kullanılan tatlılar oldukça hafif oluyor. Bu hafifliğe frambuaz sosu eşlik ediyor.
Yapması çok kolay, hiç vaktinizi almıyor. Üstelik çalışıyorsanız, 1 gün önce pişirin, ertesi gün servis edin.





Çay soframa yakışan güller sevgililer gününe de çok yakışır.
Güller için silikon kalıp kullandım. İrmikli muhallebinin kolay çıkabilmesi için mutlaka kalıbı su ile ıslatmanız gerekiyor.
Frambuaz yerine çilek, portakal, şeftali, ... gibi meyveleri de kullanabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 1 lt. süt
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • 2 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı toz jelatin

Üzeri İçin:
  • Taze nane yaprakları

Frambuaz sos:
  • 500 gr. taze veya dondurulmuş frambuaz
  • 4 yemek kaşığı toz şeker (Şeker miktarını arttırabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  1. Muhallebiyi pişireceğiniz tencereye irmik ve sütü koyun, devamlı karıştırarak ocakta kaynamaya bırakın.
  2. Kaynadıktan sonra şekeri ekleyin. Şekerli seviyorsanız, şeker miktarını arttırın. Kıvamı çok koyu olursa 1/2 veya 1 çay bardağı süt ekleyin.
  3. İrmikler açılıncaya kadar bir kaç taşım kaynatın, toz jelatini ekleyin ve ocaktan alın.
  4. Kremayı ve vanilyayı üzerine dökün ve mikser ile 5-7 dk. çırpın.
  5. Silikon gül kalıpları su ile ıslatın ve süzün. Muhallebiyi içine dökün.
  6. Ilıyınca buzdolabına alın. Kurumaması için üzerini streç ile kapatın.
  7. Frambuaz Sos için, frambuazları ezin, püre yapın.
  8. Yarısını ocakta şeker ve limon suyu ile 1-2 taşım kaynatın. Sonra ocaktan alın.
  9. Soğuduktan sonra kalan frambuazlar ile karıştırın.
  10. İrmikli gülleri servis tabağına çevirin.
  11. Aralarına frambuaz sosunu dökün.
  12. Taze nane yapraklarını aralarına yerleştirin ve servis yapın. 
Bu ölçü 12 adet gül içindir.






13 Şubat 2013 Çarşamba

SEVGİ DOLU KAHVELİ MAKARON


''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'' ; atalarımız öyle diyor. 
Peki karşınızdakine içinde sevginizi, kalbinizi sunduğunuz bir kahveli makaronun kaç yıl hatırı vardır? 
Bilmiyorum; bekleyip göreceğim...
Bu sıralar beni makaron tutkusu sarmış durumda. Her çeşit makaronu denemek, uygulamak istiyorum. Tam zamanıdır deyip sevgi dolu, tutku dolu, bol kahve dolu makaronlar oluşturdum. Kahvenin mis kokusu daha makaronlar tabakta iken hissediliyor. Ağıza alınca dışı kıtır içi yumuşacık sizle bütünleşiyor. Tarif yine makaron üstadı Pierre Hermé'den. Sevgililer gününde benden önermesi, sizlerden uygulaması.



Fotoğraklardaki kalp makaronlara bakınca ''Bu kalp şekli nasıl yapılıyor?'' diye düşünebilirsiniz. Önce, ''Kalp şeklinde bir sıkma ucuna (duy) mı ihtiyacım var?'',  yoksa, ''Tepsiye kalp kurabiye kalıbı yerleştirip içine makaron hamurunu mu sıkmalıyım?'' gibi sorularım oldu. Sonra kalp şekli için neler yapmam gerektiğini öğrendim.

1. Pişirme kağıdı altına yerleştirilecek kağıda her bir makaron için kalp şeklinde şablon çizilmeli.
2. Makaron hamuru sıkma torbasından sıkılırken, kalplerin önce bir yarısına, sonra ikinci yarısına, kalplerin yuvarlak kısmından başlayarak ve uc kısmına doğru incelterek sıkılmalı. (Fotoğrafta, ok yönünde)
İlk sıktığınızda kalplerin arasında biraz boşluk kalıyor, 1 dk. sonra iki taraf birleşip kalp oluşuyor.
Birkaç denemeden sonra eliniz alışıyor, zevkle yapıyorsunuz.

Orijinal tarifte Trablit kahve ekstresi var. Ben bulamadığım için elimde olan kahve granülünü kullandım. Makaronlarım mis gibi Davidoff Cafe kokulu oldu.
Tarifteki gramlar ürkütmesin. Makaron çok hassas havanın rutubetinden bile etkileniyor. Mükemmel makaronlara kavuşmak için malzemeleri mutlaka tartarak kullanın.


Bu kadar hatırlı muhabbetten sonra, Kahveli Makaron nasıl yapılıyor?

MALZEMELER
  • 150 gr. toz badem
  • 150 gr. pudra şekeri
  • 88 gr. yumurta akı 
  • 15 gr. granül kahve (Davidoff Cafe Rich Aroma)
+
  • 250 gr. toz şeker
  • 63 gr. soda (doğal maden suyu)
  • 68 gr. yumurta akı

İç Dolgusu:
  • 200 gr. krema
  • 200 gr. beyaz çikolata
  • 10 gr. granül kahve (Davidoff Cafe Rich Aroma)

YAPILIŞI
  1. Yumurta aklarını iki ayrı kaseye alıp üzerini streçleyin bir kaç yerinden bıçak ile delin ve buzdolabında 3-4 gün veya 1 hafta kadar bayatlatın. 
  2. Fırın tepsisi büyüklüğünde  bir yağlı kağıt üzerine kurşun kalem kalpler çizin. Kalpli makaron şablonumuzu hazırladık. Bu şablonun üzerine yağlı kağıt koyun ve makaron hamurunu yukarda anlattığım şekilde sıkın. Sonra şablon olan kağıdı makaonların altından çekin ve diğer tepsi için kullanın.
  3. Fırını 180 C'de ısıtın. 
  4. Toz badem ve pudra şekerini 3 kez eleyin. Birlikte karıştırın.
  5. Granül kahveyi eleyin. Gerekirse kaşık ile bastırarak elekten geçirin.
  6. Yumurta akı ve granül kahveyi karıştırın, toz badem ve pudra şekeri karışımının üzerine dökün ama karıştırmayın.
  7. Toz şeker ve suyu ocakta kaynamaya bırakın. Termometre ile ısısı 115 C'ye geldiğinde yumurta akını mikser ile çırpmaya başlayın. Beyaz tepecikler oluşsun.
  8. Toz şeker ve su karışımı 118 C'ye geldiğinde ocaktan alın ve yumurta aklarına iplik gibi akıtarak orta hızda çırpın. Böylece İtalyan merengi yaptınız. Termometre 50 C'ye gelinceye kadar merengi kabında bırakın. 
  9. Merengi daha önce hazırlanan yumurta akı, gıda boyası, toz badem ve pudra şekeri karışımı ile bir spatula yardımıyla katlar gibi karıştırın.
  10. Elde ettiğiniz karışımı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt veya silikon mat üzerine kalp olacak şekilde sıkın. 
  11. Tepsiyi bir kaç kez tezgah üzerine vurun ve en az 30 dk. makaronların kabuk tutmasını bekleyin.
  12. Fırında 12 dk. pişirin.  Pişme süresince fırının kapağını iki kez hızlıca açıp kapayın böylece oluşan rutubetin çıkmasını sağlayın. 
  13. Fırından aldıktan sonra kağıdı ile birlikte fırın tepsisinden alın. Aksi halde makaronlar tepside pişmeye devam edip çok kuruyabilirler. 
  14. Kağıt üzerinde iyice soğuduktan sonra kağıttan alın. Bir makaron üzerine dolgusunu sıkın ve diğerini üzerine kapatın. Makaronlar bitinceye kadar uygulamaya devam edin. Makaronları buzdolabında kapalı halde saklayın.
  15. Servisten iki saat önce çıkarın ve sunun. 

İç Dolgusu:
  1. Kremayı çok kısık ateşte ısıtın. İçine kahveyi karıştırın.
  2. Çikolatayı benmari usulü eritin.
  3. Krema-kahve karışımı ile çikolatayı karıştırın. Buzdolabında bekletin.
  4. Makaronda kullanın.





12 Şubat 2013 Salı

AYLOŞ'UMUZUN YAŞ GÜNÜ VE KALP KURABİYELER

Büyüğümüz, ablamız Ayla Abla'nın (Ayloş) yaş günüydü. Ona sürpriz sevgililer günü kurabiyeleri yaparken üzerine ismini de yazmak istedim. Doğaçlama, buradaki şık görünümlü siyah-kırmızı-beyaz kurabiyeler oluştu. Ayloşum çok duygusaldır; bu kurabiyeleri görünce sevinç çığlıkları atarken göz yaşlarına boğuldu.



Kurabiye hamuru tarifini tekrar yazmıyorum. TIK TIK BURADA.
Kurabiye hamurunu çöp şişlere takacaksanız, un miktarını biraz arttırın. Piştikten sonra tepsiden daha rahat alabilirsiniz, kırılmaz. 
Buradaki gibi üzerini renkli toz şekerli yapacaksanız, kurabiyeleri kestikten sonra üzerine yumurta akı sürüp, toz şekere (renkli süs şekerlerine) batırın. Tepsiye dizip, pişirin.












CEVİZLİ ÜZÜMLÜ EKMEK

Mini, şirin, porsiyonluk ekmekçikler özellikle davet sofralarımda şıklık ve servis kolaylığı sağlar. Genellikle bu mini ekmekçikleri tahıllı unları kullanarak yapıyorum. İçine ceviz, kuru üzüm, zeytin, kuru domates, ... gibi eklemeler yaparak daha da lezzetlendiriyorum.



MALZEMELER
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz içi
  • 1 paket instant kuru maya (Dr. Oetker)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı kepekli veya çavdarlı un (gerekirse un eklemesi yapın)
  • Tuz
  • İsterseniz fesleğen veya kekik 

YAPILIŞI
  1. Unu bir kaba eleyin. Unun ortasını havuz gibi açın. Ilık şütü, şeker, yoğurt, zeytinyağ, kuru maya, tuzu unun ortasına döküp eliniz ile karıştırın.
  2. Zeytin ve ceviz içini üzerine ekleyin ve unu kenarlardan alarak bütün malzemeyi yumuşak ve elinize yapışmayan hamur haline getirin. Gerekirse un eklemesi yapın.
  3. Hamurun üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanıp kabarması için bekletin. İsterseniz fırınınızı 50 C'de ısıtın ve hamuru iyice sararak içinde bekletin. 
  4. Hamur yaklaşık iki katına ulaşıp kabarınca birer parça alın ve yuvarlak top gibi şekil verin. Üzerine eliniz ile un sürün.
  5. Mini topları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Topların üzerini ucu sivri bir bıçak ile artı ( + ) şeklinde çizin.
  6. Hamurların tepside mayalanması için yaklaşık 20 dk. bekleyin.
  7. 180 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 20- 25 dk. pembeleşinceye kadar pişirin.
  8. Fırından alıp soğuduktan sonra tabağına alın.








10 Şubat 2013 Pazar

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI - RED VELVET CAKE

Kıpkırmızı, tutkulu, bir aşk pastasını sevdiklerinize sunmak istiyorsanız, kadife yumuşaklığında, tane tane dökülen, kırmızı-beyaz bir  pasta yapabilirsiniz.
Görünümü kadife kırmızı, içi nefis peynir kremalı lezzette.


Sevgililer gününe uyacak, elimde olan bir kalp kalıbında kekimi pişirdim. Peynirli kremamı yaptım. Keki düzgün şekilde katlarına ayıran alete sahip değilim. Ben de kekimi düzgün kesmek bana sorun yaşatmaması için bir yöntem kullandım. Bildiğiniz ip. 4 kat dikiş ipi ile kekimi muntazam şekilde kat kat kestim. Sonrada her kata krema yaydım. Artan kırıntıları da kenar süsü yaptım. İşte bu aşk, sevgili, çekici pastaya kavuşmak bu kadar kolay.....



Krema konusunda evimizde iki farklı tat tercihi oldu.

1. İçi peynirli, kremalı ve şantili.
2. İçi bol peynirli ve kremalı.

Yurtdışındaki tarifler genellikle bol peynirli, kremalı ve pudra şekerli oluyor. (Kızımın tercihi) 
Tarifleri okuyun; hangisi size uyarsa pastada uygulayın. 












MALZEMELER
Kek İçin:
  • 2,5 su bardağı un     (250 gr.)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 fiske tuz
  • 125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker  (300 gr.)
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
  • 1 su bardağı süt   (1 yemek kaşığı limon suyu ile kesilecek)            
  • 2 yemek kaşığı kırmızı sıvı gıda boyası veya 1/2 çay kaşığı toz gıda boyası
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat

Krema İçin:
Buradaki iki kremadan birini kullanın.

1. krema
  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • 1 kutu labne peynir  (200 gr. içim)
  • 1 paket toz krem şanti (kaymak tadında krem şanti)
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket toz vanilya
  • 1 kahve fincanı süt
VEYA

2. krema
  • 1,5 kutu krema  (300 ml.)
  • 2 kutu labne peynir  (400 gr.)
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri (pudra şekerini zevkinize göre arttırıp eksiltebilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket toz vanilya

YAPILIŞI
  1. Fırını 170 C'de ısıtın.
  2. Un, kakao ve tuzu eleyin; bir kenarda bekletin.
  3. Sütü ılıtın ve içine limon suyunu ekleyin; 15 dk. kesilmesi için bekletin.
  4. Kek için, tereyağını mikser ile çırpın, beyazlasın. İçine şekeri ekleyin ve çırpın.
  5. Yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurta eklediğinizde karıştırın, yumurta karıştıktan sonra diğerini ekleyin.
  6. Vanilya ekstresi ve kabartma tozunu da karışıma ekleyin, karışıncaya kadar çırpın.
  7. Sütün içine kırmızı gıda boyasını karıştırın.
  8. Kek karışımı eklemeleri için mikseri orta hıza getirin. Kırmızı boyalı sütü ve elenmiş un karışımını 3 bölümde kek karışımına ekleyin. Yani 1/3 süt karışımı ve 1/3 un karışımını kek karışımı ile karıştırın. Sonra tekrar süt ve un karışımını kek karışımına ekleyin, karıştırın. En son kalan süt ve un karışımını da kek karışımına ekleyip karıştırın.
  9. Karbonatın üzerine sirkeyi dökün, kabarınca hızlıca kek karışımına ekleyin ve spatula veya tahta kaşık ile karıştırıp hamuru, yağlanmış ve unlanmış kalp şeklindeki kelepçeli kalıba veya 22 cm. çapındaki kelepçeli kalıba dökün. 
  10. Keki fırında alt-üst, orta rafta, 1 saat  pişirin. Kürdan testi  yapın. Gerekirse 5-10 dk. daha pişirin.
  11. Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarın.
  12. Pastanın çapından 20 cm. uzun olacak şekilde 4 kat dikiş ipliğini bir araya getirin ve iki ucunu düğümleyin.
  13. Üzerindeki tümsek kısmı bir bıçak ile kenarlarından belirleyip ipi bir kenarından geçirin. İki taraftan elinizle ipi gerin. Yavaş hareketler ile ipi ileri doğru yürütün. Keki düzgün şekilde kesmiş olursunuz.
  14. Kekin diğer katları için aynı yöntemi uygulayın. Kekin ilk tümsek olan dışında 3 kat kek elde etmiş oluyoruz. İlk kesilen tümsek şeklindeki katı rondodan geçirip ufalayın.
  15. Peynirli kremanın 1/4' ünü ilk kek katına yayın; ikinci keki üzerine yerleştirip 1/4 krema yayın. Üçüncü kek katını yerleştirin. Kalan kremanın 1 çay bardağı kadarını süsleme için ayırıp diğerini pastanın kenarlarına ve üzerine sürün.
  16. Ufalanan kek parçalarını pastanın kenarlarına yapıştırın. Pastanın ortasına bir kalp kalıp yerleştirip, içine kek parçalarından  doldurun. Kalıbı alınca ortada kırmızı bir kalp oluşacaktır.
  17. Ayırdığınız kremayı yıldız uclu sıkma torbasına alın. Ortadaki kalp şeklinin kenarlarına ve pastanın kenarlarına krema sıkın. Pastayı buzdolabında 3-4 saat kadar bekletin. 
  18. İstediğiniz zaman servis yapın.

Peynirli Krema:

1. Krema
  1. Kremayı mikser ile çırpın, kabarsın.
  2. Krem şantiyi ekleyin, 1 dk. sonra sütü ekleyip iyice çırpın.
  3. Peynirin suyunu olabildiğince süzün. Peyniri 10 dk. kadar ince süzgeçte bırakabilirsiniz.
  4. Peyniri mikser ile çırpın, kabarsın.
  5. Peynire pudra şekeri ve vanilyayı karıştırın.
  6. Kremayı, peynirli karışıma ekleyip karıştırın. Peynirli kremayı buzdolabında bekletin.
  7. Kek hazır olunca kullanın.

2. krema
  1. Labne peyniri süzün ve mikser ile kabarıncaya kadar çırpın.
  2. Pudra şekerini peynir ile karıştırın.
  3. Kremayı üzerine azar azar ekleyin.
  4. Vanilya ekstresini ekleyin.
  5. İstediğiniz kıvamı tutturuncaya kadar eklemeye devam edin.
  6. Kremanın tadına bakarak gerekirse pudra şekeri veya krema eklemesi yapın.
  7. Kremayı buzdolabında bekletin. 
  8. Kek hazır olunca kullanın.
Sevgililer Gününe Özel Yapılabilecekler:



Çilekli Tartöletler
Kalp Kurabiyeler





Sevgililer Günü Pastası-Şeker Hamurlu Kalp Pasta

Sevgi Dolu Kahveli Kalp Makaron

Aşık Kuğulu Pasta Profiterollü Pasta

Red Velvet Cup Cheesecake-Sevgililer Günü Cup Cheesecake

Frambuaz Soslu İrmikli Güller


*İsimlerin üzerine Tıklayınca ilgili tarife ulaşabilirsiniz.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...